Budget friendly manier om je kwasten schoon te maken!

photo-30Ik ga het vandaag hebben over een belangrijk onderwerp en dat is make-up kwasten. Los van het feit dat het geld kost, moet je ook nog je kwasten goed onderhouden. Vooral je gezichtskwasten, want die komen in directe aanmerking met je gezicht en cream producten veroorzaken super snel bacteriën. Je oogschaduw kwasten zijn want minder belangrijk, want poeder producten zijn wat minder ”schadelijk”. Bij mij is mijn foundation kwast al na één keer gebruiken zo smerig en hetzelfde geldt voor mijn concealer kwast. Er zijn redelijk veel brush cleaners van Hema tot MAC, maar vandaag ga ik jou een budget vriendelijke, effectieve en desinfecterende manier laten zien waarmee jij jouw kwasten kan schoonmaken. En weetje wat het fijnst hieraan is? Je hebt waarschijnlijk alle producten al in je keuken liggen!

Wat heb je nodig:

  • Desinfecterende Afwasmiddel
  • Olijfolie (extra vierge/extra virgin)
  • Twee handdoeken
  • 1 Bord

photo-21Het liefst desinfecterende afwasmiddel, zodat ook alle bacteriën gedood kunnen worden en extra virgin olijfolie. De reden waarom ik ook olijfolie gebruik is, omdat het afwasmiddel de haartjes van de kwasten enorm kan uitdrogen. Daarom is olijfolie super belangrijk, want die zorgt ervoor dat de haartjes weer gehydrateerd worden. Een soort conditioner kan je het noemen! Verder twee handdoeken, want één ga je gebruiken om je ingezeepte kwasten op neer te leggen. En de andere om het overige water erop uit te laten lopen. Natuurlijk kan je ook ééntje gebruiken, maar ik raad geen keukenpapier aan want dat is echt veel te dun. En een bord waarin je jouw afwasmiddel en olijfolie kan mengen.

photo-20Stap 1: Druppel afwasmiddel in het bord. Ik kan geen vaste hoeveelheid zeggen, omdat het bij iedereen kan variëren. Ik moet rond de 20 kwasten wassen vandaag, dus ik heb redelijk wat zeep nodig. Het gaat een mix zijn van synthetische haartjes en echt haar. Als je ook te maken hebt gehad met echt haar, weet je dat die sneller uit vorm gaan en eerder gaan uitvallen. Ik raad ook zeker aan om alleen synthetische kwasten te kopen, want die gaan langer mee. Maar met deze cleanser kan je ook jouw echte haartjes goed in vorm laten houden! Het afwasmiddel is puur om je kwasten prachtig mee schoon te maken en alle bacteriën te doden. Dus let op, dat jouw afwasmiddel wel desinfecterend is!

photo-22Stap 2: Tijd om het olijfolie toe te voegen. Natuurlijk hebben de kwasten ook iets nodig om ze weer te hydraten. Als je je kwasten alleen met zeep/afwasmiddel gaat wassen, dan gaan ze een stuk minder lang mee en raken ze super snel uitgedroogd. Daarom speelt olijfolie een super grote rol en ik raad ook aan om alleen je kwasten schoon te maken in combinatie met olijfolie. Niet zonder!  Het liefst ook extra virgin/extra vierge.

photo-23Stap 3: Tijd om je kwasten in het mengseltje te smeren. Doe dit grondig en zorg ervoor dat er ietsjes meer olijfolie is, dan afwasmiddel. Vooral bij je kwasten met echte haartjes moet je daar rekening mee houden. Zorg ervoor, dat je kwast volledig ingesmeerd is!

photo-24Stap 4: Nu is het tijd om je kwast te laten schuimen in je handen. Dit kan je vergelijken met je haar te shampooën. Dit zorgt ervoor dat het mengseltje goed is gemixt en het zeep goed is verdeelt over de haartjes! Als je kwast niet schuimt, dan heb je juist teveel olijfolie gebruikt en moet je meer zeep toevoegen.

photo-25Stap 5: Als je meer dan één kwast moet wassen, laat dan de al ingeweekte kwasten even rusten op een handdoekje. Hoe langer ze blijven inweken hoe fijner natuurlijk, want dan kan het lekker goed intrekken. Maar dat hoeft niet perse hoor, je kan als je wil meteen je kwast al wassen.

photo-33Dit is mijn welgeliefde foundation kwast: Zoeva 104 Buffer. Super kwast en blendt je foundation vlekkeloos uit. Maar het is na één keer gebruiken meteen al een gigantische mess van bacteriën. Natuurlijk ben ik ook een mens en ben ik niet iemand die elke dag mijn kwasten wast. Ik probeer wel 2-3x per week ze te wassen. Het ligt natuurlijk aan de week en of ik genoeg tijd heb. Maar het liefst op zijn minst je foundation en andere kwasten met vloeibare producten elke dag wassen. Foundation/concealer kwasten zijn ook de moeilijkste kwasten om schoon te maken. Ze vlekken enorm snel en het duurt ook wat langer om ze te wassen. Daarom moet je je foundation kwasten zo vaak mogelijk wassen om ook vlekken te voorkomen. Met dit mengseltje is gegarandeerd je foundation kwast squeeky clean!!

photo-26Stap 6: Tijd om te douchen! Tijd om je kwasten grondig schoon te maken en het liefst met lauw water. Niet te heet en niet te koud! Te heet water is weer niet goed voor je haartjes. Blijft schoonmaken totdat je zeker weet dat al het zeep eruit is.

photo-34Mijn foundation kwast is prachtig schoon en er is geen enkele vlek te vinden! Ik was wel een beetje langer bezig met mijn foundation kwast dan met mijn andere kwasten, maar dat komt omdat ik het stiekem een beetje heb verwaarloosd.

photo-32Let vooral op dat je het water niet verder laat komen, dan het punt dat ik aanwijs en zorg ervoor dat je kwast naar beneden laat wijzen. De reden waarom het water niet verder dan dat punt mag komen is, omdat vanaf daar de lijm zit waaraan de haartjes van je kwast aan zijn geplakt. Als daar veel water komt of zeep, dan kan het lijm losweken en dan is heel je kwast verpest. Ook is het super belangrijk dat je je kwast naar beneden laat wijzen, want als je je kwasten van boven laat wijzen dan loopt al dat water weer terug in de zilvere ”handle” en dan veroorzaak je weer het probleem dat je het lijm alsnog los kan laten weken.

photo-27Stap 7: Zorg ervoor dat je zelf je kwasten terug laat vormen naar zijn originele vorm. Omdat je heel wild je kwasten aan het schubben en wassen bent in water is de kans groot dat je de vorm van je kwast hebt verpest. Dat is natuurlijk helemaal niet erg, maar dan moet je wel na afloop eventjes met je handen weer het terug shapen naar het originele vorm. Als je dat niet doet, dan is er een kans dat je je kwast na het drogen minder mooi in vorm uit gaat zien. Dus zeker niet vergeten, want het maakt een enorm groot verschil.

photo-28Stap 8: Tijd om je kwasten te laten drogen. Wat vooral belangrijk is is om te checken of je je kwasten hebt geshaped en of je je kwasten naar beneden wijzend laat drogen. Zo niet, dan komt al het water weer terug in de kwast en dan verpest je je kwast. Daarom raad ik aan om je kwasten schuin en naar beneden wijzend tegen een muur te plaatsen. Natuurlijk moet je wel een handdoekje eerst neerleggen, want er kan nog water uitkomen. Ik was altijd mijn kwasten net voor slapen of wanneer ik weet dat ik mijn kwasten voor de rest van de dag niet meer nodig zal hebben. Ben jij wel van plan je kwast op dezelfde dag weer te gebruiken? Dan raad ik aan om je kwasten minimaal 3,5 uur te laten drogen. Het liefst zelfs 4,5 uur, want dan zijn 100% je kwasten droog. Maar je kan al tussen de 3,5-4 uur ze al gebruiken. Het kan dus alleen wel nog een klein beetje vochtig zijn.

photo-29 En dat was het! Je kwasten zijn prachtig schoon en de haartjes zijn weer heerlijk gehydrateerd! Het is enorm belangrijk om je kwasten te wassen, want je vieze kwasten kunnen een bijdrage leveren aan puistjes of andere huidirritaties. Je smeert namelijk weer bacterie terug op je gezicht, omdat je je kwast van gister nog niet hebt gewassen. Dat is natuurlijk niet zo fris, dus was je gezichtskwasten minimaal 2-3x per week en je oogschaduw kwasten 1-2x per week. Dit ligt vooral aan hoe donker de gebruikte oogschaduwen zijn, want dat is natuurlijk ook belangrijk. Ik heb mijn kwasten gewassen rond 16:00 en ik heb deze foto gemaakt rond 21:00. Maar het is natuurlijk makkelijker om gewoon je kwasten voor het slapen gaan schoon te maken en dan de volgende dag heb je droge en schone kwasten.

Dat was het alweer en ik hoop dat deze post je een beetje geholpen heeft!

Bedankt voor het lezen en tips of suggesties zijn altijd welkom.

cropped-header21.jpg

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge